Har din virksomhed en it-beredskabsplan?
18/04/2016
Millionbesparelse på ny struktureret udbudsproces
01/03/2017

Risikovurdering gav værdifuldt overblik

Driftsleder Kim Lønroth, EFIF

Som ansvarlig for serverdriften på hele 19 uddannelsesinstitutioner spredt over hele landet er det afgørende for it-driftsfællesskabet EFIF, at være på forkant med potentielle nedbrud. Samtidigt skal omkostningerne holdes på et absolut minimum. Derfor valgte EFIF at udvikle en omfattende risikoanalyse i samarbejde med KonsensIT.

– Det skaber helt konkret værdi for os, fordi vi nu har et værktøj, som dels skaber overblik, dels viser os præcist hvor det giver mening for os at sætte ind. På den måde sikrer vi os, at pengene bliver brugt rigtigt første gang, siger Driftsleder Kim Lønroth.
Efif startede i 2003 som et non-profit samarbejde mellem Aarhus Købmandsskole og Lyngby Uddannelsescenter med en ambition om at sænke udgifterne og højne kvaliteten i forbindelse med netværks- og serverdrift. Det lykkedes i så høj grad, at uddannelsesinstitutioner i hele landet hurtigt koblede sig på.
– I dag har vores kunder alle fortsat en mindre it-funktion lokalt, der varetager de enkelte arbejdsstationer, support af slutbrugere og så videre, mens vi varetager serverdriften samt den overordnede support, forklarer Kim Lønroth.

Kludetæppe af løsninger

Det betyder blandt andet, at Efif håndterer data i forbindelse med alt fra eksamenssituationer til elevopskrivning, SU og løn til medarbejderne. Med mange forskellige it-traditioner på de forskellige institutioner betyder det et kludetæppe af systemer, der skal tale sammen – og samtidigt funktioner, der i takt med udviklingen i stigende grad placeres i skyen.
– Her prøver vi selvfølgelig at lave redundans på alt, vi kan slippe afsted med. Men vi har en øvre grænse og i uddannelsessektoren er prisen som bekendt afgørende, forklarer Kim Lønroth om baggrunden for at få klar viden om, hvor det er vigtigst at sætte ind.

Top 10 risici

Via samarbejdet med KonsensIT blev ACI hentet ind som samarbejdspartner på projektet, og der blev på baggrund af ligningen ”Risiko er lig med sandsynlighed gange konsekvens” udformet en top 10 over de vigtigste scenarier.

– KonsensIT har været super skarpe på at sikre de helt rigtige kompentencer tilpasset vores hverdag. Baggrunden for at vi ønsker analysen er jo, at vi skal kunne leve op til vores oprindelige formål, at sænke prisen og hæve kvaliteten, og her har vi været i helt trygge hænder, siger Kim Lønroth.
Selve risikoanalysen blev udført i løbet af cirka fire måneder, hvorefter EFIF fik en omfattende rapport med specifik udpegning af dels de vigtigste risiko-scenarier dels værktøjer, der gør det muligt at foretage fremtidige analyser enkelt og hurtigt. Kim Lønroth understreger således også, at samarbejdet med KonsensIT langt fra slutter her.
– Som vi ser det, har dette været et first shot. Vi har fået et super grundlag for at udforme en beredskabsplan, ligesom vi har fået udpeget nogle ting som måske ikke er i top 10 eller top 20, men som alligevel stikker ud, siger han og fortsætter.
– Som udgangspunkt laver vi nu en analyse i samarbejde med KonsensIT en gang om året, og jo flere gange vi gør det, jo skarpere bliver vi, siger han og understreger, at både processen og resultatet har været guld værd. Både bogstaveligt talt og i overført betydning.
– I værste scenario står en lang række elever og ansatte uden mulighed for at passe deres arbejde eller uddannelse. Det har vi nu sikret os bedst muligt imod, og som bonus fået et super overblik fremadrettet, siger han.